Produkty zakazane w ciąży

06/03/2010 at 16:42

Dziś publikuję porady pań dietetyczek z warszawskiej Poradni Dietetycznej hälsa – Anety Łańcuchowskiej oraz Patrycji Wołodkowicz. Aneta prowadzi też internetowe seminaria na żywo w Szkole Rodzenia przedPORODEM.pl na temat diety w ciąży.

.

Produkty zakazane w ciąży

Pomimo, że dieta przyszłej mamy nie różni się znacząco od typowego, racjonalnego odżywiania, niektóre produkty, które są często spożywane w zwyczajowej diecie, muszą być na czas ciąży wyeliminowane.

Aby w żaden sposób nie zaszkodzić rozwijającemu się dziecku, kobiety ciężarne powinny unikać następujących produktów :

  • SUROWE/NIEDOGOTOWANE MIĘSO I RYBY – niezależnie czy są świeże czy nie, zawierają chorobotwórcze bakterie, a ich spożycie często jest przyczyną zakażenia toksoplazmozą. Kobiety w ciąży muszą wykluczyć z jadłospisu tatar, krwiste befsztyki i sushi.

  • SERY PLEŚNIOWE TYPU BRIE I CAMEMBERT, PRODUKTY Z NIEPASTERYZOWANEGO MLEKA – ich spożycie stanowi ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Infekcja ta może stanowić duże zagrożenie dla rozwijającego się płodu.

  • WĄTRÓBKA – jest niezalecana w okresie ciąży zarówno z powodu bardzo dużej zawartości cholesterolu, jak i nadmiernej ilości witaminy A, która zwiększa ryzyko pojawienia się wad rozwojowych u dziecka.

  • NIEKTÓRE ZIOŁA I HERBATY ZIOŁOWE – zioła, których należy unikać
    w okresie ciąży to rozmaryn, tymianek, cząber, żeń-szeń i chmiel. Przeciwwskazane są również działająca odwadniająco kruszyna oraz powodujący przekrwienie narządów miednicy mniejszej aloes .

  • RYBY POCHODZĄCE Z NIEZNANYCH ŹRÓDEŁ – mogą one zawierać metale ciężkie (głównie związki rtęci) oraz być źródłem toksyn pochodzących
    z zanieczyszczonego środowiska. Szczególnie niebezpieczne są okonie, węgorze, szczupaki , tuńczyki oraz sandacze.

  • ORZECHY ARACHIDOWE – wykluczenie ich z diety może zmniejszyć ryzyko powstania alergii u dziecka.

  • SUROWE JAJA – mogą być skażone salmonellą. Kobiety ciężarne powinny zrezygnować z dań zawierających surowe jaja, między innymi ciastek i tortów z kremem, tiramisu, kogla-mogla.

  • ALKOHOL – spożywanie alkoholu podczas ciąży stanowi ryzyko powstania wad rozwojowych u płodu oraz sprzyja komplikacjom podczas ciąży i porodu.

  • MOCNA KAWA, HERBATA, NAPOJE ENERGETYZUJĄCE- zawierają kofeinę, która może zakłócać prawidłowy przebieg ciąży.

  • ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA KONSERWANTY, BARWNIKI, POLEPSZACZE SMAKU ORAZ SZTUCZNE SUBSTANCJE SŁODZĄCE – tego typu żywność jest zazwyczaj uboga w wartościowe składniki odżywcze, dlatego jej spożywanie nie przynosi żadnych korzyści dla rozwijającego się dziecka.
    Co więcej, nadmiar sztucznych dodatków może powodować dolegliwości gastryczne.

  • TWARDE MARGARYNY, DANIA INSTANT, CHIPSY, FRYTKI – zawierają one bardzo toksyczne izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą zaburzać rozwój płodu. Ponadto sprzyjają zwiększeniu poziomu cholesterolu
    w surowicy krwi.

  • KOLOROWE NAPOJE GAZOWANE – napoje typu cola, sprite, fanta
    są przeciwwskazane z powodu dużej zawartości cukrów prostych, sprzyjających nadmiernemu przyrostowi masy ciała. Szczególnie niepolecane są napoje typu cola, które oprócz dużej zawartości kofeiny, zawierają fosforany upośledzające przyswajanie wapnia.

Jak widzimy, lista produktów zakazanych w czasie ciąży nie jest długa. Z pewnością przyszłe mamy zdołają na ten szczególny czas z nich zrezygnować, a tym samym zapewnić prawidłowy, niczym nie zaburzony przebieg ciąży.

Aneta Łańcuchowska i Patrycja Wołodkowicz

Dietetyczki, Poradnia Dietetyczna hälsa

www.halsa.pl

share