Herbata imbirowa – na zdrowie

08/11/2008 at 13:18

Herbata imbirowa to niemal obowiązkowy napój dla ciężarnej. To cudowny środek na mdłości. Pomaga też łagodzić zgagę, leczy wzdęcia, a gdy przytrafi się przeziębienie działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Na co dzień niewiele osób pija tą herbatę, choć ma ona zastosowanie w wielu jeszcze innych dolegliwościach (migreny, obrzęki, zaburzenia koncentracji). Jeśli już to sięgamy po gotowe „herbaty imbirowe” w torebkach. Te ostatnie, to zwykle herbata czarna z dodatkiem aromatu imbirowego. Nie mają one więc oczekiwanego działania (albo bardzo słabe).
Jeśli w ciąży chcesz napić się prawdziwej herbaty imbirowej i złagodzić swoje dolegliwości, musisz przyrządzić ją z korzenia imbiru. Taki korzeń możesz kupić w większości supermarketów.
Świeży imbir powinien być przechowywany w lodówce, najlepiej zawiń go w papierową serwetkę, a następnie w folię. Możesz go tak przechować kilka tygodni.
Podam ci kilka sposobów na zaparzenie takiej „prawdziwej” imbirowej herbaty”.

http://farm3.static.flickr.com/2241/2365004570_e1e83efc43.jpg?v=0

by come from away

Przepis1
Cienko pokrojony kawałek imbiru (ok. 5 cm), zalej 0,5 l wody i gotuj na małym ogniu przez 20 min. Przecedź i posłódź miodem albo syropem malinowym. Pij szklankę wywaru rano i wieczorem .

Przepis 2
Kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj 2 kawałki kory cynamonowej i kilka goździków. Zalej 1/2 litra wody i gotuj pod przykryciem 15 minut. Przecedź. Pij 2–3 razy dziennie. Pij gorące!

Przepis 3
Zagotować pół litra wody, imbir (ok. 5 cm) pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu, pół szklanki mleka. Podawać w filiżankach.

Przepis 4

Utrzyj obrany imbir na małej , gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego garnka. Na 1 litr wody weź dużą łyżkę stołową utartej masy. Po zalaniu masy imbirowej wodą postaw garnek na ogień i gotuj 20 minut zmniejszając ogień po zagotowaniu. Zestaw ugotowany imbir, dodaj dużą łyżkę miodu, dodaj łyżkę (a można i więcej) cukru i wciśnij sok z jednej cytryny (można więcej!). Przecedź i pij póki gorące.
(Herbatę imbirową można pić na zimno mrożoną, można też dla zaostrzenia smaku delikatnie popieprzyć.)

Przepis 5
Jeśli nie masz możliwości zakupienia korzenia imbiru możesz wykorzystać przyprawę „Imbir” sprzedawaną w torebkach.
Niewielką łyżeczkę imbiru w proszku zalej wrzątkiem, ok. 1 min. trzymaj pod przykryciem i dosłódź miodem, łagodząc goryczkę imbirową.

share