Blog „Eko Quchnia” zaprasza – propozycje przepisów kulinarnych dla kobiet w ciąży cz.2

31/07/2009 at 23:30

Zapraszam na drugą część cyklu, w którym autorzy blogów kulinarnych przedstawiają swoje propozycje zdrowych przepisów dla kobiet w ciąży. Przedstawię ci najpierw autorów bloga, z którego pochodzą zamieszczone poniżej przepisy kulinarne.

Edyta Żuk – Kempa i Maciej Kempa są biologami, a z zamiłowania – propagatorami wiedzy na temat zdrowego stylu życia. Na swoim blogu „Eko Quchnia” starają się odpowiedzieć na pytanie: „jak żyć zdrowo, jak uniknąć chorób cywilizacyjnych, co robić aby nasze dzieci były wolne od alergii, jak być w pełni sprawnym i pełnym energii nawet podczas ‘jesieni’ naszego życia i jak w dzisiejszym zatrutym, zanieczyszczonym świecie tej ‘jesieni’ życia dożyć”. Zamieszczają na blogu artykuły o zdrowym odżywianiu, recenzje przetestowanych przez nich produktów ekologicznej żywności oraz przepisy na pyszne i zdrowe potrawy.

Pani Edyta: „W zasadzie wszystkie przepisy jakie publikuję mogą być polecane kobietom w ciąży, ponieważ wolne są od sztucznych dodatków, a w swoim składzie zawierają produkty ekologiczne. Zawierają też wiele cennych dla kobiet w ciąży składników odżywczych.”

Pozostaje m tylko życzyć:  smacznego!Pasztet drobiowo – marchewkowy

Właśnie przygotowuję prowiant na weekendowy wypad na żagle. Mielonki i pasztety w puszcze oraz chińskie zupki zdecydowanie są nie dla nas. Wole poświęcić trochę czasu i zabrać ze sobą coś pysznego i wolnego od chemicznego świństwa..Przede mną jeszcze pieczenie chleba i przygotowanie ogórków małosolnych. Dlatego przygotowania zaczynam już dzisiaj:)

.

.

.

Składniki:

– 3 udka z ekologicznych kurcząt

– 4 duże marchewki

– 1 seler

– 2 cebule

– 2 jajka „0″

– 1 kajzerka

– otręby żytnie BIO

przyprawy: sól, pieprz, 3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, majeranek, gałka muszkatołowa

Udka ugotować wraz z obranymi warzywami, listkami laurowymi i zielem angielskim. Po ostygnięciu oddzielić mięso od kości i zmielić przez maszynke do mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Bułkę namoczyć w wywarze z kurczaka, dodać do mięsa z warzywami podobnie jak jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i otrębami żytnimi. Włożyć masę do blachy i piec około 60 min. w tem.180 stopni. Do masy wyłożonej w blasze  można wcisnąć jeszcze małe marchewki i/lub zielone oliwki.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Zupa z soczewicy

To jest zdecydowanie moja ulubiona zupa. Jest tak smaczna że mogłabym od razu jeść cały garnek i najchętniej  z nikim bym się nią nie podzieliła. Szczególnie polecana na zimę ponieważ fajnie rozgrzewa, ale smakuje  równie dobrze w deszczowe dni lata.

.

.

.

.

Składniki:

Szklanka czerwonej soczewicy

1 duża marchew

kawałek selera

cebula

3 ząbki czosnku

2 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

puszka pomidorów lub 2 średnie świeże pomidory

łyżka masła

łyżka octu winnego

sól, pieprz, łyżeczka cukru

oregano

majeranek

Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub łyżce oliwy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, namoczoną wcześniej soczewicę, marchewkę, seler. Gotujemy 10 min. Dodajemy podsmażoną cebulkę, pomidory po czym gotujemy jeszcze 5-10 min. Na koniec dodajemy przyprawy i łyżkę octu winnego. Najlepiej smakuje z ciemnym, pełnoziarnistym chlebem z masłem….

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Razowe naleśniki z warzywami

Dziś niedziela. W końcu można dłużej pospać. Postanowiłam też zaszaleć jeśli chodzi o śniadanie. Zazwyczaj składa się ono u mnie ze szklanki świeżo wyciśniętego soku lub koktajlu (ostatnio często  z jogurtu i truskawek), musli z płatków owsianych lub po prostu z jakichś owoców. To warianty zdrowe i szybkie. Dziś, ponieważ mam więcej czasu, postanowiłam zrobić coś bardziej treściwego, a mianowicie razowe naleśniki z warzywami.
.

.

.

Składniki:

15 dag maki żytniej razowej mąki ekologicznej

1 jajko „0″

2 łyżki otrębów żytnich BIO

Szklanka wody

Oliwa z oliwek

Farsz:

1 mała cukinia

1 cebula

1 marchewka

1  papryka czerwona lub żółta

Mała puszka czerwonej fasoli

2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub pomidory z puszki.

Olej do smażenia

Przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, szczypta cukru trzcinowego, kilka listków świeżej bazylii.

Z mąki, otrębów, jajka i wody robimy ciasto i smażymy cienkie naleśniki. Warzywa kroimy w kostkę i dusimy na patelni na średnim ogniu ok. 15 min. Dodajemy przyprawy.  Pod koniec duszenia dodajemy fasolę. Gotowe nadzienie nakładać na środek naleśników i zawinąć wedle uznania. Przed podaniem można podsmażyć na odrobinie oleju. Można podawać z surówką, my nasze naleśniki pochłonęliśmy z ogórkami małosolnymi.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Makaron orkiszowy z pesto i pieczonymi pomidorkami cherry

Przepis na pieczone pomidorki koktajlowe pochodzi z książki „Nigella expresowo” Nigelli Lawson. Mają być podobno namiastką pomidorków „suszonych w słońcu”. Nigella dodaje je do sałatki z rukoli i sera mozarella. Ja dodałam do makaronów orkiszowych z pesto i wyszło smaczne danie. Nie są to w sumie zupełnie pieczone pomidorki. Robi się je następująco: Przekrajamy pomidorki na pół i układamy przekrojoną strona do góry w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą, cukrem, tymiankiem i skrapiamy oliwą. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, wkładamy pomidorki i od razu piekarnik wyłączamy. Pomidorki pozostawiamy w środku na noc. Następnego dnia gotujemy orkiszowy makaron, odcedzamy, dodajemy pesto i przygotowane dzień wcześniej pomidorki koktajlowe, wszystko można posypać tartym parmezanem.


Składniki:

– makaron orkiszowy (ja użyłam makaronu „trzy kolory” opisanego w poprzednim poście)

– kilkanaście pomidorków koktajlowych

– pasta pesto  (2-3 łyżki)

– tymianek świeży lub suszony

– cukier

– sól

– oliwa z oliwek

– parmezan

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Jeśli wypróbujesz któryś z tych przepisów, napisz proszę w komentarzu, opinię o przygotowanej przez ciebie potrawie.

share