„Bezcenne zalety karmienia piersią” – okiem dietetyka

27/03/2010 at 15:59

Publikuję dziś artykuł napisany przez panie dietetyczki z Poradni Dietetycznej „halsa” z Warszawy, która współpracuje ze Szkołą Rodzenia przedPORODEM.pl – Anetę Łańcuchowską i Patrycję Wołodkowicz.

„Bezcenne zalety karmienia piersią”

Karmienie piersią jest najdoskonalszym sposobem żywienia niemowląt. Światowa Organizacja Zdrowia orazwszystkie towarzystwa naukowe zalecają żywienie naturalne, uznając je za „złoty standard”.

Skład pokarmu kobiecego pochodzącego od zdrowej, prawidłowo odżywionej matki całkowicie zaspokaja zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, zapewniając mu zdrowie i optymalny rozwój.

Korzyści płynących z karmienia piersią, zarówno dla niemowlęcia jak i mamy jest mnóstwo. Żadne, nawet najlepiej przebadane i udoskonalone mieszanki mleczne nie są w stanie dorównać pokarmowi naturalnemu.

Niemowlę karmione piersią otrzymuje w pokarmie mamy cenne substancje o działaniu odpornościowym i przeciwzapalnym, takie jak immunoglobuliny, limfocyty, laktoferryny, lizozym, wiele enzymów, hormonów i czynników wzrostu. Dzięki nim noworodek od razu po przyjściu na świat zyskuje odporność i prawidłowo się rozwija. Pokarm kobiecy bogaty jest ponad to w aminokwasy- cystynę i taurynę warunkujące prawidłowy rozwój układu nerwowego. Lipaza- enzym odpowiedzialny za trawienie tłuszczów, który znajduje się w pokarmie mamy jest znacznie lepiej przyswajalny dla organizmu dziecka, niż lipaza znajdująca się w mieszankach mlecznych. Dzięki temu tłuszcz znajdujący się w mleku mamy jest dla niemowlęcia łatwostrawny, a rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K lepiej wykorzystywane. Pokarm naturalny zawiera również sporą ilość cukru-laktozy, która oprócz funkcji energetycznych, jest źródłem galaktozy potrzebnej do prawidłowego rozwoju mózgu. Dodatkowo laktoza ułatwia wchłanianie wapnia, magnezu i cynku oraz stymuluje rozwój korzystnej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym dziecka.

Bardzo istotną zaletą pokarmu naturalnego jest także optymalna, dostosowana do możliwości trawiennych bardzo delikatnego, niedojrzałego jeszcze organizmu dziecka ilość składników mineralnych. Pokarm mamy zawiera około trzykrotnie mniej sodu, potasu i chloru (czyli związków osmotycznie obciążających nerki) niż mleko krowie.

Niewątpliwie zarówno ilościowy, jak i jakościowy skład pokarmu naturalnego  jest idealnie dostosowany do potrzeb noworodka. Karmiąc piersią możemy być pewne, że dziecko otrzymuje zawsze świeży, pełnowartościowy „posiłek”, zapewniający mu prawidłowy rozwój. Innego rodzaju zalety karmienia piersią to łatwa, całodobowa dostępność pokarmu o zawsze odpowiedniej temperaturze, niski koszt żywienia oraz bezcenne wzmocnienie więzi psychicznej między matką i dzieckiem.

Karmienie naturalne przynosi również wiele korzyści dla mamy. Przede wszystkim mamom karmiącym znacznie łatwiej powrócić do masy ciała z okresu przedciążowego. Co więcej, karmienie piersią zmniejsza ryzyko krwawienia poporodowego, przyspiesza inwolucję macicy oraz zwiększa remineralizację kości po porodzie. Udowodniono również, że kobiety karmiące piersią obarczone są mniejszym ryzykiem zachorowania na raka jajników i raka piersi w wieku pomenopauzalnym.


Skład oraz właściwości pokarmu kobiecego sprawiają, że jest on substancją unikatową, w każdej chwili dostosowującąsię do aktualnych potrzeb rozwijającego się nowonarodzonego organizmu.
Producenci mieszanek mlecznych dla niemowląt coraz efektywniej naśladują skład pokarmu naturalnego. Faktem jest jednak, że mleko mamy jest jedyną w swoim rodzaju substancją, której w żaden sposób nie da się podrobić. Dieta mamy karmiącej wpływa na rozwój dziecka dlatego zawsze warto ją skonsultować ze specjalistą dietetykiem.

Aneta Łańcuchowska i Patrycja Wołodkowicz

Dietetyczki, Poradnia Dietetyczna hälsa

www.halsa.pl

share